Ce e fericirea?

Peste tot se vorbește de fericire. Fericire ici, fericire colo. Dar parcă nu-i niciunde. Fericirea-i naivitate, dar parcă și conștientizare. Fericirea ești tu, dar parcă și puțin din ea, el, ei, ele. Fericirea e „absența durerii“ sau împlinirea dorințelor? E lipsa așteptărilor sau încercarea de a-ți îndeplini visele? Cum definești tu, fericirea?

Reclame

20 de gânduri despre „Ce e fericirea?

Adăugă-le pe ale tale

 1. Când citeam filosofie am dat peste mai multe definiții, cum că fericirea ar fi „absența durerii”, cum scrie și în articol, sau „suma tuturor placerilor”, dar până la urmă fericirea e starea de mulțumire sufletească și de împlinire, că nici pușcăriașii nu se plâng de dureri, dar asta nu ii face fericiți.

  Apreciat de 1 persoană

   1. Fericirea este o stare launtrica, ce tine doar de interior. Poti fi nefericit in mijlocul unui Paradis si iti poti gasi o stare de fericire in mijlocul celor mai mari nenorociri. Exista modalitati diferite prin care o poti atinge, de la contemplarea unui pom inflorit, la mirosul parfumului unei flori, risul unui copil, zborul unei pasari pe cer, admiratia rasaritului, sau apusului, o melodie, etc. Si nu cred ca este un scop, mai degraba e un mijloc ce iti permite sa suporti greutatile si loviturile vietii….altfel viata nu este de invidiat. In mijlocul unei suferinte fizice nu poti sa fii fericit, fericit vei fi sa scapi de acele dureri ce te chinuiesc. Tineretea este cu sigurata vremea frumusetii si fericirii. Desi niciodata nu vei sti cit de fericit esti!!! Vei trai toata aceasta fericire crezind ca este ceva ce este normal sa se intimple, cotidianul banal… abia mai tirziu, cind toate acestea vor fi pierdute, vei intelege ce ai avut, si n-ai stiut sa pretuiesti, ca mai toata viata…. 😀

    Apreciat de 2 persoane

  1. sigur, sigur, sa te vad cind vei avea o durere de masea ce se va reflecta afectind intreaga dantura, incit nu vei putea sa bei o cana de apa rece sau de ceai, cind peste asta vei avea o durere lombara data de o hernie de disc ce se va reflecta in toata zona inconjuratoare si intr-un picior, incit nu-ti va permite sa te ridici in pozitie verticala, si peste toate astea se va suprapune durerea unui mic oscior din cot, de care se leaga toate ligamentele musculaturii antebratului, ce nu-ti va permite sa te mai folosesti de acea mana, atunci , puscaria iti va parea un Paradis!

   Apreciază

 2. Fericirea este lipsă de gîndire. Adică, un om ce gîndește și are cu ce gîndi, nu poate fi fericit, căci în orice moment al vieții el pune întrebări la care nu există răspunsuri, astfel fiind nefiricit. Pe cînd cel ce nu gîndește, poate fi fericit căci pentru el chiar și (ca exemplu) răsăritul soarelui din fiecare este fericire. Cu cît mai puțin știi, cu atît ești mai fericit.

  Apreciat de 1 persoană

   1. Asta și e, încerci să cauți fericirea oriunde. Chiar și în lucruri mărunte. Adesea ești gata cu orice, principalul să fii macar o clipă fericit. Nu reușești, fiindcă în principiu asta e imposibil – să fii om, trăind în realitatea noastră și să fii fericit, ca rezultat – devii mizerabil. Nu te dai bătut, începi să citești, să reflexezi cu alți oameni, pe urmă mai adînc, în interior, singur cu sine. Devii din ce în ce mai nefericit.

    În fine, nu lua în seamă, greu de scris ceva coerent pe tema aceasta în citeva rînduri.

    Fericirea este o iluzie care îl ajută pe om să nu sară de pe prima casă pe care o vede. O stea la care tinde și nu va ajunge niciodată. Însă anume drumul spre aceasta și îl ține în viață și îi oferă un impuls de a merge înainte. Chiar dacă, dacă de gîndit, da bine, aceasta nu are nici un sens.

    Apreciat de 1 persoană

 3. După ceva ani care s-au cocoțat în cârcă-mi, nu prea știu să răspund la o asemenea întrebare. Am crezut mai mereu că e bine să ascult de zicala „francezului” (jumătate polonez, jumătate ?) acesta…
  „Din când în când este bine să te opreşti din urmărirea fericirii şi să te mulţumesti să fii fericit.” – Guillaume Apollinaire.

  Apreciat de 1 persoană

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Blog la WordPress.com.

SUS ↑

%d blogeri au apreciat asta: